Licorella Pedro Ximénez 0,75 l - Žluva e-shop
Licorella Pedro Ximénez 0,75 l Zobrazit v plné velikosti

Licorella Pedro Ximénez 0,75 l

Složení: Pedro Ximénez. Obsahuje oxid siřičitý.

Země původu: Španělsko

Oblast: PRIORAT

Barva: bílá

6ks/kart.

Více informací

Dostupnost: skladem

701 Kč

V dnešní době je kvalifikované označení původu DOCa Priorat jednou z nejprestižnějších světových vinařských oblastí. Je jedinečná. Je úžasná. Je to čistá magie. DOCa Priorat se nachází v centru Katalánska, v neobydlené a nehostinné oblasti. Krajina se od dob, kdy byla před 2000 lety objevena Římany, příliš nezměnila. Vinice jsou vysázeny na chudých, kamenitých půdách. Rostou na svazích, na terasách v nadmořské výšce mezi 100 a 700 m nad mořem. Většina půdy v oblasti Priorat se skládá z křemenné břidlice, lokálně známé jako „llicorella“ a je to právě ona, která dává vínům Priorat jejich jedinečný charakter. Průměrná produkce vína je často nižší než 1 kg a to uděluje vínům vynikající vlastnosti, které se v rukou dobrého vinaře mění na ryzí zlato. Léta jsou zde dlouhá, horká a suchá, ale v zimě může teplota klesat pod bod mrazu. Průměrná roční teplota je 15⁰C a srážky mezi 400 a 600 mm. 

VÝROBA: Tradičně se zde pěstuje malá produkce staré odrůdy hroznů Pedro Ximénez pocházející z pre-filoxera regionu Priorat. Hrozny se sklízí ručně již přezrálé. Kvasí velice pomalu ve francouzských dubových sudech na vrcholu kalů po dobu 18 dní při kontrolované teplotě 15⁰C. Po 7 měsících zrání ve francouzských dubových sudech je víno stáčeno a proces pokračuje po dobu nejméně 6 měsíců zráním v lahvi, čímž dosáhne víno své pozoruhodné osobitosti.


POZNÁMKY K DEGUSTACI: Víno neobvyklé zlatavé barvy se žlutými odstíny. Intenzivní, exotické aroma, sladké, s náznaky kouře, s nádechem tropického ovoce a vlákniny. Sametové víno s tóny dubu a pikantním základem. Doporučená teplota servírování 7⁰C - 9⁰C. Ideální jako aperitiv, k rybám, mořským plodům, kachním játrům, bílým polévkám, uzeninám, rybám, ke smetanovým a středně zralým sýrům. Může také vhodně doplnit ořechové dezerty nebo sladké pečivo.