Llicorella Classic 2007 0,75 l - Žluva e-shop
Llicorella Classic 2007 0,75 l Zobrazit v plné velikosti

Llicorella Classic 2007 0,75 l

Složení: Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot. Obsahuje oxid siřičitý.

Země původu: Španělsko

Barva: červená

Oblast: PRIORAT

6ks/kart.

Více informací

701 Kč

V dnešní době je kvalifikované označení původu DOCa Priorat jednou z nejprestižnějších světových vinařských oblastí.  Je jedinečná. Je úžasná. Je to čistá magie. DOCa Priorat se nachází v centru Katalánska, v neobydlené a nehostinné oblasti.  Krajina se od dob, kdy byla před 2000 lety objevena Římany, příliš nezměnila. Vinice jsou vysázeny na chudých, kamenitých půdách. Rostou na svazích, na terasách v nadmořské výšce mezi  100 a 700 m nad mořem. Většina půdy v oblasti Priorat se skládá  z křemenné břidlice, lokálně známé jako „llicorella“ a je to právě ona, která dává vínům Priorat jejich jedinečný charakter. Průměrná produkce vína je často nižší než 1 kg a to uděluje vínům vynikající vlastnosti, které se v rukou dobrého vinaře mění na ryzí zlato. Léta jsou zde dlouhá, horká a suchá, ale v zimě může teplota klesat pod bod mrazu. Průměrná roční teplota je 15⁰C a srážky mezi  400 a 600 mm.

 VÝROBA:  Tradičně se zde pěstuje malá produkce hroznů Grenache  a Carignan. Více než 30 let jsou hrozny pečlivě vybírány a ručně sklízeny již mírně přezrálé. Podobně, ale v optimálním stupni zralosti jsou sklízeny hrozny odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot.  Mošt se po dobu 15 dní maceruje společně se slupkami.  Každá odrůda kvasí odděleně v nerezových tancích  při kontrolované teplotě 24⁰C. Po jablečno-mléčné fermentaci následuje zrání v sudech. Odrůdy Grenache a Carignan zrají  v sudech z francouzského dubu, ostatní v sudech z dubu amerického. Proces pokračuje zráním v lahvi po dobu minimálně 12 měsíců, kdy víno získá jemný tanin a charakteristickou vůni.  

POZNÁMKY K DEGUSTACI:  Víno tmavé třešňové barvy s fialovými odlesky, s vůní černých plodů, vanilky a pražených mandlí. V ústech je silné, koncentrované, s nádechem marmelády a kakaa.  Má přetrvávající chuť, je elegantní a vyvážené. Díky svým vlastnostem není toto víno filtrováno a doporučuje  se proto slít a podávat při teplotě 16⁰C až 18⁰C. Skvěle se hodí k masu, hlavně dušenému, zvěřině, houbám, drůbeži, modrým a zralým sýrům.